MMF odobrio povlačenje treće tranše

Bez autora
Apr 05 2010

Na sastanku Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je održan 31. marta 2010. godine, uspešno je okončano treće razmatranje i pozitivno ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Republike Srbije u okviru aktuelnog stend-baj aranžmana.Tako će 6. aprila 2010. godine biti povučena sredstva za jačanje deviznih rezervi zemlje u iznosu od 180 miliona evra, što je polovina raspoložive treće tranše koja iznosi oko 360 miliona evra. Ukupna sredstva koja su iz ovog aranžmana do sada iskorišćena iznosiće oko 1,3 milijarde evra.

MMF odobrio povlačenje treće tranšeNa sastanku Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je održan 31. marta 2010. godine, uspešno je okončano treće razmatranje i pozitivno ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Republike Srbije u okviru aktuelnog stend-baj aranžmana.

Tako će 6. aprila 2010. godine biti povučena sredstva za jačanje deviznih rezervi zemlje u iznosu od 180 miliona evra, što je polovina raspoložive treće tranše koja iznosi oko 360 miliona evra. Ukupna sredstva koja su iz ovog aranžmana do sada iskorišćena iznosiće oko 1,3 milijarde evra. 

Republika Srbija nastavlja da postiže dobre rezultate u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa, a mere koje je preduzela kao odgovor na globalnu finansijsku krizu doprinele su ublažavanju nepovoljnih efekata na ekonomska kretanja u zemlji.

Fiskalna prilagođavanja tokom 2009. godine bila su u skladu s programom.

Strategija prilagođavanja zasnovana na smanjenju potrošnje trebalo bi da smanji visok strukturni fiskalni deficit uglavnom zadržavanjem rasta zarada u javnom sektoru i penzija, dok će javne investicije biti povećane. Usvajanje regulative o fiskalnoj odgovornosti doprineće održavanju fiskalne discipline. Radi povećanja potencijala privrednog rasta Srbije, trebalo bi sprovesti strukturne reforme, posebno u oblasti javnih preduzeća, kao i proces privatizacije.

Takođe, bankarski sektor je dobro kapitalizovan i visoko likvidan, i uspešno je odoleo globalnoj finansijskoj krizi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik